пʼятницю, 30 травня 2014 р.

Повідомлення з Харкова

                                               
 Місія спостереження виборів МСВ Українського Конгресового Комітету Америки УККА у Харківській області  складалася з 14 спостерігачів , 12 з яких служили в межах міста Харкова та 2 в області поза Харковом. . Крім того , УККА Місія координувала діяльність місії спостереження виборів Світового Конгресу Українців в Харкові , яка включала 11 спостерігачів. У результаті спільна місія складалася з 25 спостерігачів розділених на 13 груп , які відвідали більше 150 виборчих дільниць в наступних виборчих територіальних округах :  170 , 171 , 172 , 173 , 174 , 175 , 176 , 177 і 179 , тобто 12 з цих груп були в  місті Харків  де число дільниць було 607 ,  тобто спільна УККА - СКУ місія спостерігала в близько 25 % від всіх виборчих дільниць в Харкові .


У той час як 25 %  залишає багато місця не розглянутого , тим не менш, це був значний знімок, як відбулися президентські вибори  в Харкові 25 травня 2014 . Загально можна ствердити, що вибори пройшли на дільницях в основному  у відповідальний , пунктуальний і скрупульозний спосіб.  Члени Дільничних виборчих комісій ДВК самі в більшості випадків  дуже серйозно ставились до своїх функцій і намагалися виконувати на них накладані обов'язки якнайкраще  в міру своїх спроможностей  .

Як і у всіх виборчих дільницях по Україні  відповідно до закону про вибори і директив Центральної виборчої комісії , члени ДВК в Харкові  зачисляли  від 9-14 в кількості та  були обрані по одному від окремих кандидатів ( не було двох членів ДВК  від одного кандидата) і тільки з кількома винятками , де Окружна виборча комісія ( ОВК ) добавила одну або дві особи , які не було призначені кандидатом і це тільки у випадку коли вибув член комісії.

При цьому треба пояснити, що представник кандидат в ДВК це дуже широке означення , так як дуже часто представник не мав практично ніякого відношення до кандидата , крім позначення . Представник не обов'язково був навіть членом партії кандидата. Тим не менш різноманітне представництво в комісії мало привести до розрізнених інтересів  членів комісії і , таким чином впровадило систему стримування і противаг.

Тим більше основні кандидати виставляли своїх спостерігачів за виборами в якості волонтерів або найманців на більшість , якщо не всіх дільницях . У той час як їх лояльність не обов'язково була бездоганною або навіть стійкою , вони  все ж таки були зобов'язані повідомляти в штаб- квартиру кандидата про порушення а у кінці і передати підсумкового протоколу , що гарантувало хоча б  відповідальність .

Тільки незначні процедурні порушення були відзначені нашими спостерігачами , такі як відсутність правильно навішаного  на видному місці дільничного призначення біля входу в будівлю , або мати з дитиною разом в кабіні для голосування без попереднього повідомлення голови чи секретаря комісії  , або незначну механічну несправність обладнання ( урна , кабінету голосування або ущільнення ) та ти подібним.

Важливим чинником у сприянні роботи була співпраця і ввічливість яку отримано від керівництва дільничних комісій у всіх випадках. На наші питання відповідали швидко та вичерпно. Не було  спроби приховати що-небудь . Керівництво намагалося бути корисним , наскільки це можливо , щоб допомогти не тільки нам , другим спостерігачам а передовсім виборцях.  Принаймні в декількох випадках , коли вдома голосування було невдалим , тому що недієздатний виборець не зумів  забезпечити доступу до дому , комісія навіть повернулась в будинок на прохання родича того виборця.

Що можна вважати негативним мабуть це те, що явка в багатьох спостережуваних дільницях було дещо менше , ніж у минулі роки , вимірюючи тільки близько 50 %. Цей недолік пояснювався деякими з членів дільничних комісій внаслідок смерті та / або відсутності інтересу деякі з літніх виборців , які не відчували себе дуже сильно про якогось конкретного кандидата , так як ідеологічні відмінності між кандидатами не були так сильні як в минулі роки. Мабуть , виборча апатія стає як звичайною в Україні , як це на Заході.

Був ще одна  подія у Харкові 25 травня 2014 . Проросійські і сепаратистські угруповання скликали масовий мітинг на місці ще стоїть пам'ятника Леніну. Але тільки близько 500 чоловік прийшли в місті де проживає 1,5 мільйона чоловік.

25 травня 2014 був хороший день для демократії в Харкові і це зробило його ще кращим днем для всієї України . Харків представляє 20 -го століття трагічну історію України . Він був столицею Української РСР , був  в центрі Голодомору 1932-33 та місцем радянської сталінської  репресій  проти української інтелектуальної еліти впродовж кінця 1920-тих та 1930-тих років.

Для кандидата Петра Порошенка був хороший день у Харкові  також.

29 травня 2014                                                 Аскольд Лозинський , голова МСВ УККА у Харкові 

Немає коментарів:

Дописати коментар