суботу, 5 березня 2016 р.

Формувати стратегічні плани розвитку громад


Однією з найактивніших учасниць першого семінару проекту "Розвиток спроможності громад - досвід Вишеградської четвірки для країн Східного партнерства" була Оля Безпалько. Своєю візію майбуньої співпраці вона охоче ділилась з іншими учасниками. Зокрема Оля вважає, що "Формування стратегій розвитку об'єднананих територіальних громад - перспективне питання сьогодення. Актуальність виникає одразу після об'єднання, адже об'єднані громади мають визначити своє майбутнє бачення розвитку, і не два чи три роки, як звикли до того робити, а мінімум 7-10 років.
Запорука ефективної Стратегії:
1. Активне залучення громада до процесу формування стратегічного плану.
В такому випадку це дає можливість активізувати жителів щодо вирішення нагальних проблем громади, жителі знають, як буде розвиватись їхнє село, і як впливати на цей процес, відчуватимуть важливість своєї участі в процесі прийняття рішень. Це робить Стратегічний план живим документом - дороговказом громади, а не формальним папірцем, про існування якого знає тільки голова та секретар сільської ради.
2. Формувати стратегічний план на основі проектного підходу, а не операційних планів.
Це дає можливість ефективніше розпоряджатися фінансовими потоками та залучати додаткове фінансування на імплементацію стратегії. Також проектний підхід носить елемент прозорості, який є важливим для інвесторів, які чітко бачитимуть на реалізацію якого саме пункту ( проекту) стратегії він виділяє кошти і як це допоможе розвитку його громади."

Немає коментарів:

Дописати коментар