середу, 28 лютого 2018 р.

Фонд енергоефективності забезпечить енергонезалежність України

Фонд енергоефективності, який ми запускаємо – головний інструмент реформи енергоефективності. Це питання енергонезалежності держави і кожної української родини. Маємо амбітні цілі – досягти мінімум 50 кВт енергоспоживання на один квадратний метр у житловому секторі на рік. Україна отримає потужний економічний ефект від роботи Фонду енергоефективності.
Зокрема, оцінюємо річну ємність нового ринку енергоефективності — до 1,5 млрд євро, щорічний ефект на платіжний баланс — до 1 млрд євро, потенціал скорочення щорічних витрат на субсидії – до 1 млрд євро, скорочення річного споживання та імпорту газу — до 5 млрд м3. А також створення до 75 тисяч робочих місць — для інженерних та будівельних кадрів, енергосервісної галузі та енергоменеджменту. Це —  колосальні можливості для розвитку малого та середнього бізнесу. Адже енергоефективність – галузь, яка приймаючи інвестиції, повертає їх у вигляді робочих місць.
Про це на засіданні Уряду заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, презентуючи формат роботи Фонду та прийняття Урядом рішень, які забезпечують операційну роботу Фонду енергоефективності.
Геннадій Зубко подякував європейським партнерам за підтримку й допомогу  у впровадженні Фонду. Він підкреслив, що модель роботи Фонду, всі його процедури, операційна діяльність, програми й продукти розроблені за підтримки та безпосередньої участі представників Європейського Союзу та Уряду Німеччини, які готові інвестувати 100 млн євро для підтримки його діяльності, про що вже у березні буде підписана фінансова Угода.
У свою чергу заступник керівника Головного директорату Єврокомісії з питань політики сусідства та розширення  Катарина Матернова зазначила, виступаючи на засіданні Уряду: «Реформа енергоефективності є надзвичайно важливою для України не тільки з точки зору економії або охорони навколишнього середовища, а в першу чергу – забезпечення енергетичної безпеки. І Фонд енергоефективності покликаний забезпечити цю важливу функцію. Робота зі створення Фонду енергоефективності була виконана у дуже стислі терміни і завдяки тим людям, які дійсно сповідують питання енергоефективності. Цю роботу вдалося зробити спільно з представниками від української сторони, Європейського Союзу, групи підтримки від Світового банку, народними депутатами, експертами, фахівцями Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України. Сьогоднішнє прийняття ряду важливих документів щодо Фонду ЕЕ забезпечить можливість підписання Угоди про фінансування Фонду на 50 млн євро, і ця сума буде використана на сам Фонд і надання технічної допомоги протягом 5 років. ЄС готовий виділити вже і другу частину фінансування Фонду ЕЕ в обсязі 50 млн євро. Щойно запрацює Фонд, ЄС готовий надати другу частину фінансування. Тому, бажаю успіхів Україні у запуску надзвичайно важливого інструменту з енергозбереження для українців. Всі ці послідовні кроки наближають Україну до членства в Європейському Енергетичному Союзі».
За словами Геннадія Зубка, Фонд енергоефективності в першу чергу буде підтримувати ОСББ у впровадженні енергоефективних проектів шляхом надання грантів (безповоротної фінансової допомоги), розмір яких буде визначати відповідно до рівня досягнутої економії теплової енергії після впровадження проекту з підвищення рівня енергоефективності.
Сьогодні на засіданні Уряду були затверджені: положення про Наглядову Раду Фонду ЕЕ, Типовий договір з незалежним членом Наглядової ради, методика розрахунку економії енергії в результаті реалізації заходів з енергоефективності, основні напрямки діяльності та кадрові вимоги до менеджменту Фонду.

Немає коментарів:

Дописати коментар