суботу, 17 березня 2018 р.

Зубко закликав австрійський бізнес долучатися до співпраці у сфері енергоефективності

Сьогодні Україна прямує до Європейського Союзу, впроваджує європейські директиви в тому числі, і в напрямку енергоефективності. Ми вже імплементували 30 Директиву ЄС, наразі працюємо над 27 і ці системні кроки дозволять зменшити енергоспоживання. Я пропоную до успіху України в цьому напрямку долучатися і австрійському бізнесу. Про це наголосив на Економічному форумі «Україна – Австрія» Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.


«Сьогоднішні втрати в житловому секторі складають біля 11 млрд куб. м. газу щорічно, який ми могли б заощадити для того, щоб рухатися в напрямку енергоефективності. І за цим принципом сьогодні живе вся Європа – це зменшення споживання до 50 кВт на один квадратний метр житла на рік, в той час як Україна споживає 220 кВт. Наразі ми працюємо над створенням фінансового механізму щодо підтримки українських домогосподарств та залученням нових технологій», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, наразі триває впровадження нових Законів України. Це, ЗУ №417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ЗУ «Про ЖКП», ЗУ «Про енергоефективність будівель», ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». На часі – імплементація прийнятих законів, активізація об’єднання в ОСББ, формування ринку енергоаудиторів та професійних керуючих.

«Для модернізації житлового фонду та систем теплопостачання для приведення до рівня Євросоюзу необхідно $51 млрд інвестицій. Практично завершено законодавче регулювання трьох ключових секторів – житлового, теплопостачання та енергоефективності. Крім того, сьогодні ми посилили місцеву владу фінансовою децентралізацією. Маючи фінансовий ресурс у 192 млрд грн місцевих бюджетів громади мають можливість повноцінно вступити в реформу енергоефективності й залучати інвестиції», — розповів урядовець.

Геннадій Зубко наголосив, що Австрія сьогодні є країною, яка дозволяє залучити передовий досвід як в напрямку децентралізації, так і енергоефективності. «Ми вважаємо, що саме австрійський досвід є ключовим і знаковим для нашої країни, який можемо враховувати і використовувати в напрямку підвищення конкурентоспроможності регіонів, інвестицій у відновлювальну енергетику, а також зменшення енергоспоживання. Тому, ми запрошуємо австрійський бізнес долучатися до активної співпраці з Урядом України, муніципалітетами, банками. Україна відкрита для інвестицій і готова спільно йти до успіху», — наголосив Зубко.

Немає коментарів:

Дописати коментар