понеділок, 19 березня 2018 р.

про Truth Detectives

Сьогодні ввечері європейський телеканал ARTE буде транслювати документальний фільм Truth Detectives режисерки Anja Reiß. Вона з командою працювали на Донбасі, у секторі Газа, Малі та Колумбії та фіксували як правозахисники збирають докази воєнних злочинів. У цьому фільмі представлена і наша робота.

Перша мобільна група Євромайдан SOS виїхала до Криму 2 березня 2014 року. Тоді ми ще не дуже розуміли із чим маємо справу. Відразу за цим наші мобільні групи почали працювати на Донбасі.
У той час я прискіпливо вивчала досвід російських колег, які побудували роботу "сводных мобильных груп" у Чечні. Бо ми практично із нуля вистроювали систему координації, безпеки, документування та збереження інформації. Зараз це вже стало буденною річчю.
Я сьогодні добре розумію, що нам у перші місяці війни просто дуже щастило. Волонтери їздили у візити за власні кошти. Працювали віддано та на совість. І часто їх сміливість межувала із необгрунтованим ризиком. Чого тільки варта історія, коли одна з груп відмовилася повертатися. І ми вже складали плани "перехоплення" аби це не зробила роздратована їхньою діяльністю "кримська самооборона".
У стрічці показаний черговий візит Sasha Romantsova та Serhiy Lefter у Славянськ, а також фрагменти із мого виступу на асамблеї країн-учасниць Міжнародного кримінального суду.
Фільм покажуть на фестивалях у Німеччині, Греції, Польщі, Нідерландах, Ірані, Коста Ріці. України поки немає у цьому переліку, але сподіваюся, що вже найближчим часом і ми матимемо таку можливість.
Olexandra Matviychuk з Pavel Dykan.

Немає коментарів:

Дописати коментар