середу, 16 травня 2018 р.

Мустафа Джемілєв в Стенфорді

Ще минулого року я писала, що навіть в наукових колах на Заході продовжують розглядати події в Україні через російську призму. Тому я вирішила хоч трохи виправити цю ситуацію.
І ось спільними зусиллями ми організовуємо перший семінар із вже узгодженого циклу зустрічей. Сподіваюся, що вони стануть поштовхом для відкриття українських студій у Стенфорді як точки притяжіння для науковців, що цікавляться нашим регіоном.

Нам дуже пощастило, бо до Стенфорду приїде людина, яка не потребує особливого представлення. І відкриватиме серію українських семінарів у Стенфорді лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.


У часи Радянського Союзу Мустафа Джемілєв боровся за право кримськотатарського народу повернутися у рідний Крим після депортації. Він провів понад 15 років у радянських таборах і в'язницях. Витримав найдовше в світі голодування в 306 днів, яке закінчив тільки після прохання Андрія Сахарова.

Історія, коли повторюється двічі, часто набуває гротескних форм. Після окупації півострову "невідомими зеленими чоловічками" вже путінський режим заборонив Мустафі ага повернення до рідного Криму.

Зустріч відбудеться о 17 год вечора 30 травня.
#UkrainianStudiosinStanford

2 коментарі:

  1. Olexandra Matviychuk
    4 год ·
    Тут мало би бути фото повної зали, в якій не всім вистачило місця, але люди стояли півтори години, аби почути виступ Мустафи Джемілєва у Стенфорді.

    У Мустафи ага прекрасне почуття гумору. Після питання із залу про "російське походження Криму" він зірвав аплодисменти. Нагадав, що кримські татари колись брали Москву. Але на неї не претендують :) Ми живемо у 21 столітті, тож не варто переймати середньовічні методи та зазіхати на чужі землі тільки тому, що колись їх захопили.

    Я дякую усім, хто зробив відкриття першого із циклу українських семінарів у Стенфорді можливим. І обіймаю Alisa Malitskaya, яка взяла на себе значну частину роботи (тут мало бути сердечко)
    #UkrainianStudiosinStanford

    ВідповістиВидалити
  2. Iryna Ishchenko
    6 год
    Мустафа Джемилев сегодня был в Стэнфорде. Рассказывал и про депортацию, и про оккупацию, и про аресты и исчезновения крымских татар в оккупированном Крыму, и про псевдо референдум и какие цифры там были на самом деле, и о ядерном оружии в Крыму, и про важность санкциий, и о том, что ни о каком обмене Крыма на Донбасс или будь что еще речи быть не может - все то, что нужно рассказывать о Крыме всем, кто не в курсе.

    Очень многие из присутствующих увлеченно проверяли обновления в Инстаграмме, сидели в чатах, смотрели статистику каких-то сайтов и писали код.

    Вопросы из зала:

    Дядечка с какой-то очень научно-технической кафедры:
    - вы встречались с Далай Ламой?

    Тетечка Anya с кафедры славистики рассказывала долго о том, что она родилась в Казахстане и там были депортированные чеченцы:
    - разве это справедливо что Крым отбирают у России? Ведь он всегда был русским, потому что Екатерина его завоевала 200 лет назад! (про 200 лет = "всегда" пока опустим, про логические связи между Казахстаном, чеченцами и оккупацией Крыма тоже не спрашивайте, этого никто не понял).

    Очень грустного вида дядечка:
    - это все мне напоминает геноцид армян турками. Не проще ли было бы крымским татарам перестать сопротивляться России чтобы не страдать от притеснений со стороны России?

    Я поняла что борьба за права своего народа - это не только тюрьмы, пытки, голодовки. Борьба - это и ответы на одни и те же идиотские вопросы 100500ый раз, сохраняя при этом спокойствие и веру в человечество.

    ВідповістиВидалити