понеділок, 1 жовтня 2012 р.

Платформа Східного партнерства закликає українську владу боротися з наклепом не через зміни до кримінального кодексу, а через підвищення власної прозорості


Національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства закликає українську владу боротися з наклепом не через зміни до кримінального кодексу, а через підвищення власної прозорості

Сьогодні Національна платформа Східного партнерства, мережа, що об’єднує понад 150 громадських організацій в Україні оприлюднила Заяву щодо законопроекту № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини».



Учасники платформи застерігають від ухвалення цього законопроекту, що стане ще одним кроком України, який ще більше віддалятиме її від європейської перспективи. «Адже свобода слова та самовираження є однією із засадничих європейських цінностей. А декриміналізація дифамації стала однією із першорядних тем роботи учасників Форуму громадянського суспільства Східного партнерства» — сказано в Заяві.

Запровадження кримінальної відповідальності за наклеп у країні, де немає довіри до правоохоронної системи та суду, де влада не збирається позбавляти себе контролю та впливу на правосуддя, має неоднозначне сприйняття. Такий шлях України до європейських стандартів та цінностей не є правильним.

Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, Національний координатор по Україні Платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства Ігор Когут наголошує, що «заганяти ЗМІ та громадські організації в ситуацію самоцензури, постійного страху та підозри — не є європейським шляхом. Саме через це ми, представники громадських організацій України, учасники Національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, закликаємо українських політиків, українську владу відмовитися від змін до Кримінального кодексу сьогодні й надалі, вирішуючи проблеми відповідальності за наклеп іншими способами – зокрема підвищуючи прозорість діяльності влади, підзвітності обраних посадовців, запровадження прозорості у питаннях власності на ЗМІ».

Цією заявою Національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства ще раз вказує на необхідність реформування судової та правоохоронної систем, втілюючи відповідність європейським стандартам, тим принципам, які довели свої гуманізм та повагу до прав людини у країнах Європейського Союзу та інших демократичних країнах світу.


Довідково
Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства — це мережа українських організацій громадянського суспільства, що об’єднує понад 150 організацій-учасниць.
Платформа є складовою Форуму громадянського суспільства Східного партнерства — багатонаціональної платформи організацій громадянського суспільства (ОГС) з країн Східного Партнерства, країн-членів ЄС, європейських та міжнародних мереж утвореного для участі громадянського суспільства в розробці, впровадженні та оцінці політики Східного Партнерства.

Немає коментарів:

Дописати коментар