четвер, 29 листопада 2012 р.

Україна і Молдова підписали угоду про Дністер


Республіка Молдова та Україна підписали Договір про співпрацю в галузі охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер

29 листопада 2012 р, Рим - 29. Листопада міністр навколишнього середовища Республіки Молдова пан Георге Шалару і міністр екології та природних ресурсів України пан Едуард Ставицький підписали двосторонній Договір про співробітництво в галузі охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер. Церемонія підписання відбулася в парламенті Італії в ході Наради Сторін Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер (Конвенції по транскордонним водам) Європейської економічної комісії Організації Об'єднаних Націй (ЄЕК ООН).



Новий договір визначає принципи і забезпечує основу для співпраці щодо запобігання та обмеження забруднення, регулюванню стоку, збереження біорізноманіття та захисту навколишнього середовища Чорного моря. У ньому також регулюються питання обміну даними, участі громадськості та співпраці в області надзвичайних ситуацій.

Цей договір є першим у своєму роді прикладом на пострадянському просторі - він значно розширює існуючі механізми співпраці і стосується всього басейну річки та всіх секторів економіки, що грають важливу роль для управління поділюваними водними ресурсами та їх охорони. В рамках Договору буде створена двостороння комісія для сприяння сталому використанню і охороні басейну. Підписання даного документа є важливим кроком у реалізації Республікою Молдова і Україною своїх зобов'язань в рамках Конвенції ЄЕК ООН з транскордонним водам.

Розширення співробітництва двох країн, у тому числі розробка та погодження Договору були підтримані ініціативою "Навколишнє середовище та безпека» (ОСБ) шляхом реалізації низки проектів, що проводяться спільно ЄЕК ООН, Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Програмою з навколишнього середовища ООН (ЮНЕП). Підписання договору є результатом поступового розвитку співпраці протягом останніх восьми років за участю широкого кола зацікавлених сторін з обох країн, в тому числі Придністровського регіону Республіки Молдова.

Ріка Дністер протяжністю 1362 км є однією з найбільших річок Східної Європи. Вона починається в Карпатах на території України, протікає через Республіку Молдова, а потім знову потрапляє в Україну, де впадає в Чорне море. Річка є джерелом питної води для більшої частини басейну, включаючи таке велике місто як Одеса (Україна), а також відіграє важливу роль для виробництва гідроелектроенергії і рибного господарства.

Експедиції, організовані в рамках проекту «Дністер III" вказали на серйозні проблеми з якістю води, скорочення біорізноманіття та деградацію річкових екосистем. Наслідки зміни клімату, такі як більш часті і руйнівні повені, вже відчуваються в басейні. Підписання договору в якості основи для поліпшення транскордонної співпраці між двома країнами є дуже своєчасним відповіддю на ці виклики.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, відвідайте http://www.unece.org/env/water/eeurope.html

Для контактів:

Г-н Бу Ліберт
ЄЕК ООН
Тел. +41 (0) 22 917 2396
Ел. пошта: @ bo.libert unece.org

Г-н Рауль Даусса
ОБСЄ
Тел. +43 (1) 514 36 6237
Ел. пошта: raul.daussa @ osce.org

Г-н Вондвосен (Вонді) К. Aснаке
ЮНЕП
Європейське регіональне бюро
Тел. +41 (0) 22 917 8158
Ел. пошта: @ wondwosen.asnake unep.org

Довідково

Конвенція ЄЕК ООН з транскордонним водам є важливою правовою основою для сталого використання транскордонних поверхневих і підземних вод. В даний час 38 країн (у тому числі, Республіка Молдова та Україна) та Європейський Союз є Сторонами Конвенції.

Проекти «Дністер-I" (2004-2006 рр..), «Дністер II» (2006-2007 рр..) І "Дністер III" (2009-2011 рр..) Надали підтримку розвитку транскордонного співробітництва у басейні річки Дністер, в тому числі, за участю придністровських організацій. Перші два проекти допомогли Республіці Молдова та Україні в проведенні діагностичного дослідження транскордонних проблем в басейні і розробці спільної програми дій. Проект "Дністер III» підтримав уряди двох держав у розробці та переговорах за Договором по Дністру. Крім Договору, проект сприяв поліпшенню співпраці і координації між органами охорони здоров'я, відповідальними за якість питної води; встановленню транскордонного співробітництва з питань біорізноманіття, включаючи управління рибними запасами, поліпшенню обміну і управління інформацією в басейні; підвищенню обізнаності зацікавлених сторін і громадськості про значення і проблемах водних ресурсів в басейні річки Дністер. Діючий компонент проекту спрямований на зниження вразливості до повеней. Управління проектами по Дністру здійснюється спільно Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Програмою з навколишнього середовища ООН (ЮНЕП) та ЄЕК ООН в рамках ініціативи «Навколишнє середовище та безпека". Фінансову підтримку проектам надали уряди Фінляндії та Швеції.

Ініціатива «Навколишнє середовище та безпека» (ОСБ, див. Http :/ / www.envsec.org) була заснована в 2003 році і включає ОБСЄ, Регіональний екологічний центр для Центральної та Східної Європи (РЕЦ), Програму розвитку ООН (ПРООН) ЄЕК ООН та ЮНЕП. Ініціатива працює з оцінки та вирішенню екологічних проблем, які загрожують або сприймаються як загрозливі безпеки, соціальної стабільності та миру, здоров'ю людини та / або стійким засобам до існування в межах і за межами національних кордонів в конфліктних регіонах.

ЮНЕП у співпраці з партнерами, співробітниками ООН, НУО, університетами та урядами виконує комплексні оцінки водних ресурсів світу і сприяє сталому використанню водних ресурсів.

П'яте видання Глобальної екологічної перспективи («ГЕО-5") було представлено напередодні Саміту «Ріо +20". Серед іншого, ГЕО-5 підкреслює важливість транскордонного водного співпраці. «ГЕО-5» констатує, що приблизно в 158 із 263 міжнародних басейнів прісної води все ще не вистачає спільних рамок управління, що необхідно для розвитку інтегрованого управління водними ресурсами, а також інструментів моніторингу для більш досконалого рішення поточними та майбутніх завдань у сфері управління водними ресурсами. Для отримання додаткової інформації про главу "ГЕО-5", присвяченій воді, будь ласка, відвідайте http://www.unep.org/geo/pdfs/geo5/GEO5_report_C4.pdf.

Немає коментарів:

Дописати коментар