вівторок, 31 липня 2018 р.

Підприємства ТКЕ заборгували за газ 23 млрд. грн

Заборгованість теплопостачальних підприємств за спожитий газ на початок року становила 23 млрд грн. За рахунок прийнятого закону 1730 про реструктуризацію боргів ми дали можливість цим підприємствам «зняти» з себе борговий тягар  у розмірі 5,7 млрд грн.
Абсолютно не зрозуміло, чому підприємства не використовують цю можливість, та затягують з реструктуризацією. Про це під час селекторної наради з регіонами щодо підготовки до опалювального сезону 2018-2019 рр. заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
«На сьогодні тільки 42 підприємства підписали договори про реструктуризацію і дали місцеві гарантії. Тож, в мене питання:  що ще потрібно зробити державі для підприємств ТКЕ, окрім вже переданих на місця коштів, вже прийнятого закону 1730 і наданих можливостей для залучення міжнародних фінансів на модернізацію підприємств? Всі необхідні інструменти держава дала. Я не бачу вашого руху. Всі ці речі мають виконуватись звичайними ефективними менеджерами – починаючи від керівників КП і, закінчуючи керівниками органів місцевого самоврядування», - наголосив Геннадій Зубко, звертаючись до голів ОДА та керівників місцевого самоврядування.
Він підкреслив, що підприємства з найбільшою заборгованістю за спожитий газ, досі не уклали договори про реструктуризацію. Це, КП «Харківські теплові мережі» - заборгованість 1,160 млрд грн., «Донецьктеплокомуненерго» (819 млн), “Криворіжтепломережа” (550 млн), «Дніпровська теплоелектроцентраль» (442 млн), Харківська «ТЕЦ – 5» (359 млн) і «Київенерго» (308 млн).
Віце-прем’єр-міністр доручив головам ОДА провести наради і з’ясувати причини гальмування договірної роботи з реструктуризації боргів підприємств ТКЕ. «Я – «за» децентралізацію, але я – «за» ефективне управління в умовах децентралізації, і за дисциплінарну революцію, коли кожен повинен виконувати свої обов’язки на місцях в умовах децентралізації», - наголосив Геннадій Зубко.

Немає коментарів:

Дописати коментар