четвер, 28 травня 2020 р.

Рекомендації щодо захисту винограду від хвороб та шкідників


На сьогоднішній день виноград знаходиться у фазі активного росту. За одну добу при оптимальних умовах приріст може досягати 10-15 см. Крім того, відбувається потужний розвиток листового апарату. Саме зараз дуже важливо надійно захистити рослину від хвороб та шкідників, адже погодні умови останнім часом є дуже сприятливими для їх розвитку.
 Беручи до уваги наявність туманів, роси, сильних опадів дуже вірогідним є спалах грибкових хвороб, особливо це стосується такої небезпечної хвороби, як мілдью.
 Для контролю розвитку мілдью рекомендую застосувати наступні препарати: для профілактичних обробок контактні фунгіциди на основі міді, такі як: Блу Бордо; Медян Екстра,к.с.; Чемпіон, ЗП та інші  або фунгіцид Пенкоцеп, ЗП (40г на 10л води). Обробіток  варто розпочинати за температури 8 °С після дощів або ж з появою перших листків (3–4) у травні.
 За дощової весни обприскувати потрібно 2-3 рази до цвітіння. Якщо ж весна була суха, захист винограду починають після цвітіння (під кінець формування зав’язі). Цей етап догляду пропускати не можна. У випадку, коли вже з’явилися ознаки цієї хвороби, необхідно застосувати один з фунгіцидів, що мають контактно-системну дію, а саме: Ридоміл Голд МЦ 68, в.г.; Тайтл,в.г; Танос,в.г. або Захисник, КС. 
 Ще одним небезпечним захворюванням, що може почати розвиватися у поточний період – є оїдіум. Враховуючи значний розвиток хвороби минулого року, а також теплу і м’яку зиму, можна з впевненістю припустити масове накопичення інфекції в виноградниках. У цьому випадку багато залежить і від стійкості сорту винограду до оїдіуму.
 Стійкі до цієї хвороби сорти, такі як, наприклад, Біанка або Ізабелла. Садівники цілком можуть обмежитися 3-4 обробками сіркою (Тіовіт Джет,в.г.), біологічними засобами захисту рослин і базовими агротехнічними прийомами. Варто зазначити, що сірка в усьому світі зареєстрована як препарат для органічного землеробства.
 Для сортів, які нестійкі або мають середню стійкість до оїдіуму, звичайно, варто проводити комплексну систему захисту. Така система повинна містити і хімічні засоби захисту, й біологічні, і, звичайно, агротехнічні прийоми.
 Також для попередження розвитку та поширення цієї не менш небезпечної для винограду хвороби, рекомендуємо застосувати такі фунгіциди, як Квадріс,к.с.; Топсін-М, к.с. – це системні препарати, які проявляють  профілактичну, лікувальну та викорінюючу дію. Тіовіт Джет (сірка) має ще і акарицидну дію, що дозволяє  стримувати чисельність кліщів у виноградниках.
 Для комплексного захисту виноградників можна застосувати суміш Топсін М+Хорус,в.г. (для попередження розвитку та поширення мілдью і оїдіуму). Крім цього, данийй комплекс пригнічує розвиток сірої гнилі.
 Для боротьби зі шкідниками можна застосовувати бакові суміші: один з  інсектицидів Люфокс,к.е.; Матч,к.е.; Енжіо,кс. плюс мікроелементи (в яких є мідь) та фунгіцид.
 Обприскування варто проводити в ранкові або вечірні години, у безвітряну погоду, не допускаючи зносу препарату на сусідні культури.
Держпродспоживслужба Тернопільської області

Немає коментарів:

Дописати коментар