неділю, 23 травня 2021 р.

Звільнити Романа Протасевича

Я такого у своїй практиці ще не бачила. Але це не Голівуд. Лукашенко змусив посадити в Мінську літак, щоб захопити редактора телеграм каналу NЕХТА. Україна має на це реагувати. Деталі у першому коментарі. 

Olexandra Matviychuk

23 травня стало відомо, що режим Лукашенка затримав колишнього головного редактора опозиційного білоруського Телеграм-каналу NEXTA і головного редактора ресурсу «Білорусь головного мозку» Романа Протасевича. Для його затримання було захоплено та примусово посаджено у мінському аеропорту іноземний пасажирський лайнер зі 123 пасажирами на борту.
Роман Протасевич перебував на борту літака компанії Ryanair, який виконував рейс із Афін до Вільнюса, без будь-яких зупинок у Білорусі. Під час перебування лайнера у повітряному просторі Білорусі, надійшов сигнал про замінування літака. Це спричинило екстрену посадку в аеропорту Мінська. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки цивільного борту саме в Мінську.
Після посадки у Мінську пасажирів вивели з літака і провели перевірку документів, під час якої Романа Протасевича затримали. Сталося безпрецедентне викрадення людини шляхом захоплення пасажирського лайнера.
Раніше, з аеропорту Афін, Роман повідомив, що помітив до себе підвищену увагу підозрілих осіб, і припустив стеження. За сфабрикованими кримінальними справами в Білорусі йому загрожує тривалий термін ув’язнення. Також через опозиційну діяльність лукашенківський режим вніс його до переліку осіб, «причетних до терористичної діяльності». Нагадуємо: у Білорусі дотепер застосовується смертна кара.
Ми не можемо залишатися осторонь і дивитися на те, як відбувається акт захоплення цивільного літака з метою викрадення людини.
Ми збираємося о 19:30 на термінову акцію перед Міністерством закордонних справ (Київ, Михайлівська площа, 1), щоб вимагати негайної реакції від української влади та міжнародної спільноти. Романа треба негайно звільнити, а діям режиму Лукашенка має бути надано відповідну міжнародну оцінку 

Немає коментарів:

Дописати коментар