пʼятницю, 4 липня 2014 р.

Художники про "Майдан гідності"

"Майдан гідності" за підтримки ІЦ "Майдан моніторинг"  та БГО "Рідне місто" відкриється в Бережанському краєзнавчому музеї 6 липня о 13 год. Запрошуються всі небайдужі. Нагадаємо , що виставка відкрилася у Тернополі 24 червня. Нижче наводимо коментарі худочників, чиї твори представлено на виставці.


"Переродження"
Події які відбуваються сьогодні у моїй країні, залишають глибокі відбитки у серці кожного українця, та викликають сильні переживання. На моїй картині зображений птах фенікс, як відомо, це істота яка народжується із попелу, символізує безсмертя, відродження.
Так я бачу і те, що відбувається з моєю країною нині. Нажаль як показує історія, для світлого майбутнього потрібно пройти темряву, вогонь і біль. Ми довго йшли до того що відбувається сьогодні, зараз і є той момент коли фенікс повинен згоріти для народження.  Як птах, Україна народиться із попелу – новою, молодою, сильною. Я вірю і відчуваю що це переродження відбувається в душі та свідомості кожного з нас"
Ольга Степусишин, Тернопіль
«Блакитна каска»
Робота з’явилась у формі реакції на події в Україні, зокрема на історію сім’ї Голоднюків – батька і сина, що мали замінити одне одного на барикадах Майдану, однак батько не встиг до сина. Устим Голоднюк – герой Небесної стоні, власник блакитної каски ООН, був вбитий двома пострілами снайпера. Згодом у теленовинах показували інтерв’ю батька цього хлопця, чоловіка що наче пройшов пекло. Так не повинно траплятись, це протиприродно…
Саме на таких враженнях та емоціях була побудована конструкція роботи, яку я написала за кілька ночей.

«Перед боєм»
Портрет зображеної написаний під впливом переживань за подругу, Ольгу Стульківську, яка перебувала у Києві у зв’язку з навчанням, і не повинна була приймати участь у революційній діяльності, але під натиском власної совісті, любові до свого народу та батьківщини вступила у Самооборону Майдану. Це напевно одна із найсміливіших дівчат, яких я знаю. 
Ольга Якубовська, Тернопіль
"В ЕПІЦЕНТРІ НАРОДЖЕННЯ ЧУДЕС"
Важкі переживання драматичних подій Майдану змусили взяти пензлик до рук. На полотні невдовзі з’явився образ відкритої дитячої довіри українського народу до люблячого провидіння вищих сил, у той час, коли поруч вирує дух трансформації. Поки ми ввіряємо себе у руки Бога, ми на вірному шляху.
Галина Мінчук, Тернопіль
"Молитва" 
Створена в передчутті майдану і глобальних змін в рідній країні. На ній зображена мати, яка склала руки в молитві за дитину, за майбутнє -- яка визнає свою беззахистність у вирі подій і все покладає на Бога. За її спиною схилилася дитина в подобі янгола -- саме з її чистою невинністю асоціюється світле майбутнє України. 
Олеся Гудима, Тернопіль
"Тітушки"
Я сам був на майдані і приймав активну участь у русі опору режиму Януковича. Серія робіт тітушки ,і інщі роботи, були створені під час активних дій майдану.  Художник не може бути поза соціумом...і завжди буде на стороні проявів  бородьби за свободу. Бо без свободи, творчійсь неможлива.
Віктор Лисенко, Харків
"Ангел"
Як свідомий громадянин своєї держави я не можу залишатись осторонь політичних подій, що відбуваються в Україні. З перших днів майдану я підтримував прагнення свого народу до свободи і справедливості, як матеріально, фізично так і духовно. Своїми роботами я хочу назавжди закарбувати в памяті світової громадськості ці трагічні події, для того аби вони ніколи більше не повторились в жодній країні світу.
Олег Семців, Тернопіль



Немає коментарів:

Дописати коментар