понеділок, 25 квітня 2016 р.

Субсидії повинні мати мотивуючий фактор

В 2015 році на компенсацію теплової енергії у вигляді субсидій було витрачено 18 млрд гривень, в цьому році заплановано 35 млрд гривень. Частина цих коштів йде на обігрів повітря, тому що понад 50% енергії не доходить до наших громадян через застарілість систем постачання або ж втрачається в будівлях через не утеплені стіни, під’їзди, покрівлю та інше.
Про це сказав Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко у ході круглого столу «Енергетичні субсидії в Україні та перші результати реформи», організованого Комітетом з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України.

В ході виступу Віце-прем’єр подякував Уряду Німеччини та Європейському Союзу за підтримку, та зауважив, що наразі група аналітиків та юристів відпрацьовують питання створення Фонду енергоефективності, питання монетизації субсидій та питання системи взаєморозрахунків між учасниками ринку. Він також підкреслив, що бажаного результату в цьому питанні нам вдасться досягти, якщо до процесу реформування енергоефективності в Україні долучиться вся урядова система, заручившись підтримкою вищого політичного керівництва держави.
Геннадій Зубко закликав присутніх зайняти активну та жорстку позицію в питанні монетизації субсидій та підвищенні енергоефективності в Україні. «Сьогодні ми не маємо права втрачати час. Ми знаходимося в ринкових умовах,  наше завдання якнайшвидше перетворити субсидії в інвестиції, прибравши існуючий демотивуючий фактор. В той же час ми повинні захистити тих, хто не може сплачувати ринкову ціну за газ, і допомогти тим, хто хоче заощадити, провівши енергоефективні заходи», - підкреслив він.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра

Немає коментарів:

Дописати коментар