пʼятницю, 29 квітня 2016 р.

Ми маємо змінити саму суть містобудівної політики

Містобудівна політика України має бути кардинально переглянута та базуватись на європейських принципах та стандартах. Існуючі законодавчі атавізми залишаються своєрідною Залізною завісою, яка відділяє українську будівельну сферу від Європи. І нам по силах зламати цю завісу. Відтак зміни до містобудівного законодавства  України з питань планування територій мають бути прийняті якнайшвидше.

Про це сьогодні заявив Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час під час засідання Архітектурно-містобудівної ради Міністерства.
«Останні ініціативи Уряду в контексті загальних реформ з децентралізації, спрямовують делегування містобудівних функцій на місцевий рівень. Це означає, що громади самостійно визначатимуть власні пріоритети у сфері планування територій з урахуванням своїх економічних та соціокультурних інтересів», — зазначив Геннадій Зубко.
Віце-прем’єр-міністр поінформував про те що, робота із законодавчого та нормативного врегулювання зазначених процесів розпочата Мінрегіоном ще у 2014 році. Зокрема, спільно з провідними експертами було розроблено низку законопроектів, спрямованих на удосконалення містобудівної сфери, які найближчим часом буде внесено до Парламенту. Крім того, місяць тому Україна підписала Меморандум про наміри співпраці між містами України та Німеччини в дусі Лейпцігської хартії «Міста Європи на шляху до сталого розвитку». «Ми вже розпочали виконувати  Лейпцігську хартію. У цьому процесі задіяно поки що п’ять українських міст. Але  якраз вони стануть пілотними для вирішення проблемних питань сталого розвитку. Далі — позитивний досвід буде розповсюджений на всю Україну. Адже Лейпцизька хартія  чітко регламентує:  де, в яких умовах, з яким набором сервісів та послуг має жити сучасна людина», — повідомив Геннадій Зубко. Він наголосив, що необхідно відмовитися від практики внесення «точкових» змін до законодавства, адже такий підхід не вирішує проблему, а тільки поглиблює її.
«Планування територій має стати людиноорієнтованим. Адже саме люди є найбільш цінним ресурсом нашої країни. Інвестуючи в комфорт людей, ми інвестуємо в майбутнє України. Тому сьогодні нам так важливо ще раз переглянути, і якщо потрібно, відкоригувати саму основу, суть містобудівної політики.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра

Немає коментарів:

Дописати коментар