неділю, 15 травня 2016 р.

Ньїредьгаза. День дев'ятий

День розпочався з відвідин історичного будинку, де зараз проходять засідання представницького органу області (медьє) Саболч-Сатмар-Берег , адміністративним центром якої є місто Ньїредьгаза. Очільник представницького органу області, екс-депутат угорського парламенту Оскар Шестак пожертвував частину свого вихідного дня, аби поділитись своїм баченням діяльності органів самоврядування різних рівнів в Угорщині.
Частину свого виступу він присвятив транскордонному співробітництву області та досвідом реалізації європейських проектів. Варто зазначити , що Оскар Шестак
відверто відповідав на всі запитання і приховував певних недоліків та помилок, котрі стосувалися співпраці в рамках ЄС. Так він відкрито визнав свою незацікавленість співпрацею з іншими регіонами України, окрім Карпатського єврорегіону (Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька області) через відсутність економічного ефекту від такої співпраці. Достньо прагматично пролунала його фраза про те, що "на певному етапі були занадто оптимістичні сподівання на економічні успіхи після вступу країни до ЄС. Ольга Безпалько робить свій висновок  " Немає ідеальної моделі влади! 
В Угорщині процвітає централізація - модель від якої так хоче "втекти" Україна. Адміністративна відмінність - відсутність районних рад. Політична відмінність - обласні ради - "органи краси", що не приймають програм розвитку і не затверджують бюджети, одним словом, не мають конкретних механізмів впливу."
Мусіло минути трохи часу, аби ми могли зрозуміти, що насправді Євросоюз - це територія взаєморозуміння спільних інтересів". Окремо варто відзначити зал засідань області, котрий зберігся від часу, коли у ньому засідали очільники краю, у ранзі королів.
Після відвідання ради, наш тренінт продовжився ознайомленням з практичним досвідом реалізації міжнародних проектів Асоціацією регіонального розвитку "Карпатський Єврорегіон".
Віктор  Фекеті  на прикладі програми ЄС "Спіцвпраця України та Румунії" продемонстрував можливості використання коштів ЄС українськи НУО та місцевими органами влади.
І на заврешення дня наша група відвідала об'єкти відпочинкової індустрії міста.

Знимки Володимира Ханаса та Олени Черній
***
Матеріал підготовлений у рамках проекту "Розбудова спроможності громад - досвід Вишеградської четвірки для країн Східного партнерства", що співфінансується Міжнародним Вишеградським Фондом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар