вівторок, 4 березня 2014 р.

«200 кроків до Тараса Шевченка»


Понад 700 експонатів Шевченкіани з 10 країн світу в Бережанському краєзнавчому музеї

28 лютого 2014 року в Бережанському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «200 кроків до Тараса Шевченка». Розпочалося дійство біля пам’ятника Тарасу Шевченку на площі Ринок. Викладач БАТІ Степан Жеребецький та громадський активіст Мирон Постолан виконали літературно-музичну композицію «Думи, мої думи…». Учасники поклали квіти до пам’ятника. Понад 100 осіб під орудою заслуженого працівника культури України Зіновія Головацького виконали пісню на слова Шевченка «Думи, мої думи…».   

Після цього всі перейшли в музей, де було відкрито виставку, яка має три розділи: «Шевченкіана колекціонерів», «Шевченкіана Бережанського краєзнавчого музею» та «Бережанці у вінок Кобзареві».
«Шевченкіана колекціонерів» представлена філателістичними матеріалами «Останнім шляхом Кобзаря» Олександра Караневича (м.Бережани), «Тарас Шевченко в монументальній скульптурі» Олега Поливка (м.Бережани), «Тарас Шевченко на марках» Віктора Свищо (Бережани), «Укрфілкадра: «Назустріч славному ювілею» Василя Прухницького (м.Львів), колекцією монет України Олега Місячка (Бережани), збіркою «Тарас Шевченко у малій пластиці» Володимира Шкільного (смт.Козова), колекцією етикеток сірникових коробок «Філуменістична Шевченкіана» Галини Панахид (м.Львів).
«Шевченкіана Бережанського краєзнавчого музею» складається з творів декоративно-прикладного і образотворчого мистецтва (вишивка, різьба, картини, скульптура малих форм), афіш і запрошень Шевченкових ювілеїв, книг, світлин. Серед них: бюст роботи невідомого автора, виготовлений до 100-річчя Тараса Шевченка (подарунок Ореста Гижі) – аналогічний такому ж, який стояв на робочому столі Івана Франка у Львові; портрет роботи Антона Манастирського; різьба Осипа Величка; портрет з гіпсової мозаїки Ігоря Лесика, який подарував його напередодні ювілею для музею; понад 200 репродукцій малярських робіт Тараса Шевченка.
У розділі «Бережанці у вінок Кобзареві» виставлені експонати, надані мешканцями Бережанщини, які таким чином вирішили долучитись до відзначення 200-літнього ювілею Тараса Шевченка. Заслуговують на увагу: світлини з приватного зібрання Ганни Семеняк і Марії Говди про «Шевченковий вечір» в Бережанах з нагоди 100-річчя смерті Кобзаря; сценарій вистави «Тарасові шляхи» за однойменним творам Оксани Іваненко та за «Кобзарем», поставленої в Бережанах на площі Ринок просвітянами Божикова в 1989 році з домашнього зібрання Галини Проців; унікальні експонати з Міжнародного Шевченківського літературно-мистецького свята “В сім'ї вольній, новій” на Тернопільщині (20-22 травня 2007 року), надані Ярославою Павлів та шкільним музеєм Родини Бабуняків (с. Вербів Бережанського району.).
Представлено три портрети Кобзаря:
- портрет Шевченка, який був у читальні «Просвіта» села Жуків у 30-х роках минулого століття, наданий Михайлом Подуфалим;
- портрет Т.Шевченка, витканий ліонськими ткачами (Франція, 1926 р.), через реалізацію якого збирали кошти на пам’ятник Івану Франку (з колекції Миколи Проціва);
- портрет Тараса Шевченка невідомого автора, придбаний напередодні ювілею для фондів музею за благодійні кошти бережанців.
Окремий експозиційний вузол розповідає про участь колективної радіостанції Бережанської СЮТ UR4BYU в національному проекті «Дні активності радіоаматорів України, присвячених 200-й річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка».
Керівник гуртка  Люба Бай разом з вихованцями представили художні роботи на тему «У вінок Кобзареві». 
Напередодні відкриття виставки з навчально-виховного комплексу ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Чорнявка Черкаської області поступили два вишитих рушники, а з Казахстану цікаві експонати прислав випускник Бережанської середньої школи №1 1959 року Роман Оливко.
Завершує виставку інсталяція на тему «Борітеся – поборете», де Тарас Шевченко присутній на барикадах Євромайдану через роботи Олега Шупляка та Юрія Шаповала.
На відкритті виставки виступили: директор музею Надія Голод, учасники виставки Галина Панахид (Львів), Володимир Шкільний (Козова), Ярослава Павлів (Вербів), Олег Поливко, Олександр Караневич, Ігор Грицишин, Микола Бабич, Ганна Семеняк, Люба Бай, члени оргкомітету Вікторія Токарська, Олександр Коковін, директор музею Богдана Лепкого Олег Захарків. Вірш Шевченка читав Степан Жеребецький.
Люба Бай подарувала музею портрет Тараса Шевченка власного виконання, а Ганна Семеняк – підбірку запрошень та карток на тему Шевченкіани. Присутні оглянули портрет Тараса Шевченка, подарований Ігорем Лесиком, та невідомого автор, придбаний за кошти громади. 
Було випущено конверт із зображенням пам’ятника Тарасу Шевченку в Бережанах (дизайн – О.Коковін), який погасили штемпелем Державного історико-архітектурного заповідника.
Ведучий заходу – старший науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею Микола Проців.

Лектор-екскурсовод музею

Алла Соколовська

Немає коментарів:

Дописати коментар