четвер, 6 березня 2014 р.

Люстрація на Волині

Чесно кажучи, вже давно хотів написати кілька блогозаписів з приводу революційних подій та їх наслідків. Та все не було часу. Тепер відклав все і пишу, бо хочу збити істерію довкола люстрації.
Оскільки хотів зачепити кілька питань, які взаємопов’язані, то вийшов доволі великий текст. Але сподіваюсь, що за багатослівністю я не згубив суті своєї думки, і ви по іншому будете оцінювати процеси громадської люстрації на Волині

Чому всі раптом злякалися люстрації? І що це таке насправді!


Для чого потрібна люстрація?
Особисто я, як і багато наших громадян, переконаний, що будувати нову країну, з новими цінностями та принципами, неможливо на старих основах. Потрібно очистити не лише органи влади, а й все наше суспільство. Очистити від брехні, фальші, корупції …  Але звісно, почати слід із очищення органів влади від тих чиновників, які ще вчора були опорою режиму, які порушували права громадян, переслідували їх, чинили тиск на них. Тому люстрація має зачепити міліцію, прокуратуру та суди, податкову та митницю, місцеві державні адміністрації та їх різноманітні управління та відділи. Разом з тим це стосується і тих керівників різних ланок які на догоду собі допомагали таким злочинцям або ж мовчки підтримували їх. Тому люстрація має зачепити і державні установи та організації, зокрема засоби масової інформації, заклади охорони здоров’я, навчальні заклади і т.д. Бо ті хто були не згідні із діями диктатора та його посіпак про це відкрито заявили. Всі інші, хто мовчав в цей час – вони теж прислужники режиму, тому не мають морального права на зайняття керівник посад. Якщо вони добрі фахівці, то хай працюють на посаді звичайних спеціалістів, але аж ніяк не керують певним підприємством чи галуззю.
Саме тому всі керівники різних рівнів повинні звільнити свої посади. Цей процес «обезголовлення гідри» ще звісно не люстрація, це своєрідна підготовка до неї. Якщо цього не зробити зараз, то через місяць цих чиновників–старожилів нічим не зметеш, адже вони вже не раз купляли собі посади.
Ну і звісно тут не можна оминути всю місцеву партійну верхівку Партії регіонів, яка на рівні із Януковичем несе відповідальність за події в країні. Тому жоден колишній регіонал не може займати посаду в органах влади.
Хтось скаже що це надто радикально. А я вважаю що це мінімальний перелік кроків, які ми зобов’язані зробити негайно. Інакше, за кілька кроків ми будемо мати повторення минулорічної ситуації, але у ще гіршому варіанті. Тому я за люстрацію.
Що таке громадська люстрація на Волині?
Більшості із вас відомо, що 24 лютого представники громадських середовищ Майдану, а саме - Правого сектору Волині, Самооборони Волині, Автомайдану та Громадського сектору Волині публічно заявили про необхідність проведення люстраційних процесів в області. До речі, перший раз ця заява була зроблена у присутності керівництва обласної ради, яке таку ініціативу підтримало.
Для того щоб цей процес не став хаотичним та не переріс у «з’ясування особистих стосунків» ці середовища й почали роботу над розробкою певних критеріїв та механізмів громадської люстрації, про що заявили публічно. Хто хотів та бажав за цей період міг безперешкодно звернутися до представників цих середовищ та запропонувати своє бачення цих процесів.
Звертаю увагу всіх на тому, що ці громадські середовища чітко заявили про необхідність якнайшвидшого ухвалення закону про люстрацію, який повинен законодавчо врегулювати всі питання проведення люстрації. Відповідні законодавчі пропозиції відносно цього питання були направлені до народних депутатів України, які працюють над проектом профільного закону.
Але, відсутність законодавства не є перешкодою для реалізації громадської ініціативи з очищення органів влади. Більше того, започатковані процеси громадської люстрації пришвидшують час прийняття потрібного закону.
Потрібно чітко зрозуміти, що процес громадської люстрації являє собою певну форму громадського контролю за формуванням нових органів влади, де основним інструментом є громадський тиск та осуд. Громадянська революція 2013/2014 років показала, що народ вимагає від влади, від політиків, чути його позицію та враховувати її. Тому громадська люстрація є одним із методів впливу народу на дії політиків.
Цього процесу не слід боятися, його треба вітати. Нарешті наші люди зрозуміли, що зміна імен без зміни принципів формування та діяльності органів влади нічого не дає. Тож люстрація є одним із фільтрів, який повинен не допустити до влади людей, що негідні служити народу.
Як буде проходити громадська люстрація на Волині?
Дуже важливо щоб всі зрозуміли - громадські середовища Майдану не беруть на себе роль люстраторів, вони лише ініціюють цей громадських процес та допомагають йому організаційно. Тому що чекати поки запрацює потрібний закон означає дати волю дій всім чиновникам та посадовцям, що приклали свою руку до формування режиму.
Для практичної реалізації проголошених цілей з представників вищезгаданих середовищ була створена Координаційна рада, що є робочою групою з підготовки до проведення громадської люстрації. На даний момент напрацьовані робочі документи, як то Декларація про громадську люстрацію та Положення про Комітет громадської люстрації, триває робота із формування персонального складу цього Комітету, проводиться збір інформації від громадян щодо фактів зловживань та перевищення службового становища колишніми високопосадовцями органів влади. Тобто триває щоденна копітка праця.
Через вторгнення російських військ на територію України та загострення ситуації в країні було узгоджено, що люстраційні процеси слід вивести на другий план. Але вони не припиняються. На днях буде озвучено спільна офіційна позиція чотирьох громадських середовищ щодо подальших кроків в цьому напрямку та будуть презентовані напрацьовані робочі документи. До роботи в Комітеті громадської люстрації будуть запрошуватись різні люди, для яких будуть виставлені доволі жорсткі умови. Затверджувати цих осіб буде Майдан. Всі факти та повідомлення, які надходять до представників Комітету будуть уважно вивчатись та перевірятись, а рішення будуть прийматись обґрунтовано та виважено.
Тому, той хто завжди чинив по закону та совісті – немає чого боятись, бо він в результаті люстрації отримає лише схвалення та підтримку громадськості. А от ті хто в різній формі порушував закон та переступав через людей – будуть піддані громадському осуду.
А чому ви?
А тому що цю важливу справу хтось має робити, і робити вже. Активісти з громадських середовищ Майдану не чекають, що хтось це зробить за них. Вони беруть і роблять це самі, так як відчувають серцем, як підказує совість, як вміють. І якщо ви теж хочете змін – то долучайтесь: пропонуйте, ініціюйте, підказуйте, але робіть.
Бо наш усіх громадянський обов’язок – довести революцію до кінця.
Разом і до кінця!

Немає коментарів:

Дописати коментар