вівторок, 26 серпня 2014 р.

Воїн УПА Йосип Русак був борцем

Під патронатом свободівця, міського голови Монастириська Андрія Старуха, 24 серпня 2014 року на 23-ю річницю Незалежности України було відкрито пам’ятник воїну Української Повстанської Армії Йосипу Русаку, публічно страченому НКВДистами 2-го листопада 1945 року.
"На 23 році життя нашої держави ми по-новому почали розуміти значення слова "незалежність". Українці сповна заплатили свою ціну за свободу. Особливо зараз, у такий скрутний для нашої держави час, при неоголошеній війні,  щодня проводжаючи на небо кращих синів України, ми вже иншими, часом мокрими від сліз очима, дивимось на визвольні змагання української нації.

З духу одвічної стихії визвольних  змагань за Незалежність народилась Українська Повстанська Армія.  Воїн УПА  Йосип Русак був борцем та титаном духу, що поклав своє життя на вівтар священної боротьби за свободу. Саме приклад таких, як він, та  тисяч українських націоналістів дав грунт та імпульс для відродження нашої державності у 1991 році. 
Україна має знати своїх героїв.  І відкриття цього пам’ятника має подвійне значення. Перше і головне – це вшанування пам’яти. Друге – це питання формування світогляду та національної ідентичності. Тому, цей пам’ятник є важливим ментальним маркером. Це пам'ять про минуле, яку варто зберегти. У нашого сусіда – агресора історія перетворилась із наукової дисципліни на  засіб пропаганди, яку він вміло застосовує у ході теперішньої інформаційної війни та збройного протистояння. Але, не зважаючи на це, ми впевнені, що українці – це сильна нація, котра вистоїть, витерпить і переможе у цій безкомпромісній боротьбі! " – зауважив свободівець, міський глова Монастириська Андрій Старух.
Прес-служба Тернопільської обласної організації ВО «Свобода»
(0352) 52 63 46
067-65-81-992

Немає коментарів:

Дописати коментар