пʼятницю, 24 серпня 2018 р.

Микола Козирєв:Ахіллесова п'ята президента.

Президент Порошенко в урочисто промові під час військового параду сказав, серед іншого, щось, як мені здається, дуже важливе: «Влада зробила все, аби вплив війни на суспільство був якомога менший. Свого часу я відкинув пропозиції оголосити воєнний стан, який би суттєво і істотно обмежив політичні права і свободи українських громадян".

Думаю, що ця теза Президента заслуговує на увагу не тільки  дослідників військової стратегії, політичних аналітиків, а й фахівців права, правозахисників. Психологів теж.
Може ,: не всі знають, але, згодно з Конституцією і спеціального закону про правовий режим воєнного стану, в разі військової агресії або загрози нападу, небезпеки для державної незалежності і територіальної цілісності, президент зобов'язаний указом через парламент оголосити військовий стан. Це не його право, а його обов'язок.
Але, виявляється, цей конституційний обов'язок президент НЕ виконав з  поважної причини- більш, виходить, важливішої, ніж норма Конституції.
Це важливіше - наші права і свободи, які, до речі, теж мають конституційний статус?
Кризовий конфлікт конституційних норм?
Ні, звичайно. Це всього лише передвиборче вульгарне використання цінності прав людини для політичної косметики. Вчора вибачився за обіцянку закінчити війну за лічені години, сьогодні виправдовує невиконання найважливішого свого обов'язку - забезпечення державної незалежності (частина 1 статті 106 Конституції України) - небажанням завдати всім нам життєві незручності під час війни.
Справді, раптом нам довелося б жити в режимі загальної мобілізації та трудової вахти «все для фронту, все для перемоги», а у вихідні дні не шашлики смажити на березі Дніпро, а виконувати трудову повинність на роботах оборонного характеру.
А за спробу поживитися бізнесом на війні - трибунал!
Страшно подумати.
Лоялістам і оборонцям, котрі бажають заперечити / вразити в тому сенсі, що я, диванний стратег, не уявляю масштабів втрат в разі оголошення воєнного стану і прямого зіткнення з військовим монстром Росії, відповім так.
1) Ми не одні у світі. Україна - член ООН, і в разі оголошення воєнного стану і законодавчого визнання Росії агресором вже відразу після анексії Криму, наша війна з агресором була б в центрі уваги Ради Безпеки ООН і сесій Генеральної Асамблеї ООН.
2) США і без ООН допомогли б відразу, як вони допомогли Грузії в 2008-му - миттєво.
3) Маленький В'єтнам воював з двома монстрами - США і Китаєм. І переміг.
А права людини хоч і проголошені в якості вроджених суб'єктивних атрибутів, властивих природі людини, але президенту не варто розглядати їх як «світську релігію», яка ідеологічно може домінувати над конституційними нормативами.
Для політика це серйозна концептуальна помилка.
І - ахіллесова п'ята.

Nikolay Kozyrev
Світлина

Немає коментарів:

Дописати коментар