пʼятницю, 2 вересня 2011 р.

Щодо надання пільг дітям війни


У зв'язку з численними запитами, які надходять від підприємств і організацій житлово-комунального господарства, щодо надання пільг з оплати комунальних послуг дітям війни, з метою методологічного забезпечення цільового використання коштів державного бюджету на надання пільг населенню на оплату зазначених послуг, які здійснюються з місцевих бюджетів за рахунок відповідних субвенцій з державного бюджету, управління соціальної політики Тернопільської міської ради в межах компетенції інформує.
Після набрання чинності Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік»» пільги дітям війни повинні надаватися з дати, яка визначена у цьому Законі, тобто з 1 січня 2006 року.


Відповідно до статті 5 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни надається 25-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами у межах середніх норм споживання.
Пільга дітям війни з оплати центрального теплопостачання надаються у межах норм, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.96 № 879 «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати», а саме 21 квадратний метр опалюваної площі на одну особу і додатково 10,5 квадратних метра на сім'ю. Зазначеною постановою передбачено, що згадані норми встановлюються для самих громадян-пільговиків і складаються з двох частин -«на одну особу» і «на сім'ю». Тобто встановлена норма «на сім'ю» належить не сім'ї пільговика, а самому пільговикові.
При визначенні загального розміру «пільгових» послуг у разі проживання в приміщенні більше одного пільговика норма «на одну» особу кожного пільговика додається до таких самих норм інших пільговиків, а норма «на сім'ю» враховується лише один раз - адже сім'я одна.
Нині норми споживання холодної та гарячої води встановлюються органами місцевого самоврядування.
У разі прийняття органом місцевого самоврядування рішення про виключення робіт з вивезення побутових відходів із складу послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і виведення її в окрему послугу оплата вказаної послуги повинна здійснюватися з розрахунку за 1 куб.метр твердих побутових відходів.
Водночас той же час вивезення твердих побутових відходів є однією із складових послуги з утриманням будинків і прибудинкових територій, і її оплата мешканцями, окремо не можлива, оскільки підприємства, що надають ці послуги, не перебувають у договірних відносинах з безпосереднім отримувачем послуг (населенням).
Законом України «Про соціальний захист дітей війни» надання пільг з оплати послуг на утримання житла та прибудинкової території»» не передбачено.
Фінансування видатків місцевих бюджетів на надання пільг дітям війни здійснюється відповідно до Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 р. № 256, Порядку перерахування в 2006 році деяких субвенцій на надання пільг, субсидій та компенсацій за рахунок надходжень до загального фонду - державного бюджету рентної плати за транзитне транспортування газу і за природний газ, що видобувається в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2005 р. №20.

Немає коментарів:

Дописати коментар