вівторок, 12 червня 2018 р.

Для успіху децентралізації потрібні секторальні реформи

Реформа децентралізації сьогодні в активному впровадженні, і ми вже маємо очевидні результати. Вже створено 743 ОТГ, проте головний критерій вже не кількість громад, а зміна якості послуг за рахунок впровадження інфраструктурних проектів і секторальних реформ в освіті, охороні здоров’я, адміністративних і соціальних послугах тощо. Про це на засіданні Ради донорів з питань впровадження реформи децентралізації заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Нам важлива активна комунікація і співпраця з міжнародними донорами. Це дозволяє залучати найкращий досвід європейських країн особливо в напрямку впровадження секторальної децентралізації в громадах. І важливими в цьому контексті є охорона здоров’я, насамперед сільська медицина, освіта, соціальний захист дітей-сиріт, спортивна інфраструктура, культура, безбар’єрний простір, інклюзія. І я дякую міжнародним партнерам за активну позицію у реалізації цих напрямків. Без міжнародної підтримки, реалізація секторальних реформ була б можлива, але не так швидко і якісно», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, у напрямку розвитку первинної медицини у сільській місцевості, наше завдання сформувати мережу закладів надання первинної медичної допомоги з новою якістю медичної послуги. Адже саме медична послуга є базовою для кожної людини і, сьогодні в нас є шанс зробити цю послугу якісною, вивести на новий рівень.

«На сьогодні погоджено проекти спроможних мереж всіх областей. Урядом прийнято порядок та умови надання субвенції та розподілено між регіонами. Розроблено форму ресурсної відомості щодо існуючих (перспективних) місць надання первинної медичної допомоги для кожної території доступності. А також стандарти і типові проекти амбулаторій різного типу та обрахована вартість реалізації проектів. Складено чіткий графік реалізації проектів, тож маємо переходити до реалізації», — розповів Зубко.

Амбітне завдання в освіті – продовжити формування мережі опорних шкіл. Вже функціонує 530 опорних шкіл, з яких 224 в ОТГ. Також цього року до пріоритетних проектів регіонального розвитку, які фінансуються за державної підтримки додано ще один – розбудова мережі дитячих сімейних будинків для дітей-сиріт, дітей, які позбавлені батьківського піклування, та дітей з інвалідністю.

Окремо Геннадій Зубко наголосив і на важливості формування та розвитку культурного простору в громадах. Це дозволить втримати і розвивати населення, створювати нові робочі місця, підняти рівень життя тощо.

У свою чергу, Беренд де Гроот, керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні, співголова Ради донорів підтримав пришвидшення впровадження секторальних реформ в Україні.

«Сьогодні головний акцент на секторальних реформах. Саме без їх впровадження подальший прогрес децентралізації в Україні, не можливий. У деяких громадах вже активно впроваджуються нові освітні, адміністративні і соціальні послуги, і є результати. Це мотивує інші територіальні громади до змін. У нас є намір охопити новими сервісами всю територію України, таким чином покращуючи рівень життя громадян», — наголосив Беренд де Гроот.

Віце-прем’єр-міністр подякував учасникам Ради донорів, які допомагають у впровадженні децентралізації в Україні — програмі ULEAD, Уряду Німеччини, Польщі, Естонії, Швеції, SIDA, DESPRO, ПРООН, USAID, DOBRE, ПУЛЬС, EDGE та наголосив, що успіхи децентралізації, які сьогодні є очевидними, — це спільний успіх України та міжнародних партнерів.

Нагадаємо, Рада донорів об’єднує всі міжнародні проекти, які допомагають впроваджувати реформу децентралізації. Співголовами Ради є Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко та керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні, співголова Ради донорів Беренд де Гроот.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Немає коментарів:

Дописати коментар