неділю, 24 червня 2018 р.

Громади Волині переймають польський досвід

За підтримки Асоціації міст України організована навчальна поїздка для представників громад Волині до Польщі. Перший день перебування виявився напруженим, результативним та дуже цікавим. Перебуваємо в гміні Міньов. В рамках обміну досвіду була організована зустріч з вуйтом гміни. В результаті зустрічі ми познайомилися (частково) з роботою гміни. Спілкування було приємне та пізнавальне. Лунало багато запитань на які представники гміни давали максимально вичерпну відповідь. Ми ознайомилися з роботою ради гміни, апарату вуйта, відвідали центр здоров’я та отримали інформацію про функціонування первинної медицини в Польщі.

В другій половині дня в стінах школи нас чекало цікаве дійство - закінчення навчального року школи танців. Ми побачили цікаві танцювальні номери вихованців школи, а також стали учасниками майстер – класу танців.

На закінчення ми відвідали добровільну пожежну частину. Побачене переповнило наші емоції. В гміні, яка налічує 9500 жителів працює 80 рятівників, які не отримують заробітну плату щомісячно, а лише на час виконання роботи по усуненню наслідків надзвичайних ситуацій. Сучасна техніка (п’ять автомобілів для рятувальників з повним набором інструментів), система оповіщення на мобільний телефон. І найголовніше прекрасний колектив добровільних рятівників, які мають знання та навички роботи зі всіма видами рятувальної техніки. В колективі рятівниками працюють і молоді дівчата. Ми часто критикуємо свою країну, ображаємося на низькі заробітні плати, критикуємо керівництво країни та парламент. Але спостерігаючи за цими молодими добровільними рятівниками приходиш до висновку, що причина наших негараздів ховається в нас самих. Ми не готові до змін, ми чекаємо, що наша країна зміниться на кращу, комфортну для нашого проживання без нашої участі. Але так не буває. Україна це ми з вами і зміни починаються з нас самих. Нас тяжко підняти щоб прибрати в своїх населених пунктах.(де насмітили ми самі), а ці молоді хлопці та дівчата готові жертвувати своїм здоров’ям, заради надання допомоги іншим. Навчання триває. Наступний день буде не менш цікавим.
Роман Троцюк разом з Maja Winiarska-Czajkowska та 6 іншими особами.

Немає коментарів:

Дописати коментар