середу, 27 червня 2018 р.

Пришвидшити роботу з реструктуризації боргів підприємств тепло- та водопостачання

Сьогодні у вкрай незадовільному стані виконання закону №1730 щодо реструктуризації боргів теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії. 214 підприємств теплопостачання і водопостачання включені у Реєстр щодо реструктуризації заборгованості. Сума пені, штрафних і фінансових санкцій, що підлягає списанню згідно Закону складає 6,4 млрд грн. Лише 35 підприємств уклали договори реструктуризації з НАК «Нафтогаз України». Тож, хочу наголосити, що всі підприємства ТКЕ повинні прискорити процедуру підписання договорів і розпочати процедуру реструктуризації. Про це під час селекторної наради щодо підготовки до нового опалювального сезону наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, це дасть можливість зрозуміти, що підприємства вже почали рухатися в напрямку реструктуризації своєї заборгованості, як відбуватимуться розрахунки з НАК «Нафтогаз України», які кризові ситуації чекають підприємства ТКЕ у разі затримки з отриманням номінації на постачання газу для виробництва теплової енергії перед опалювальним сезоном.

«Ще раз нагадую і наголошую, часу залишились дуже мало на підготовку до опалювального сезону. І сьогодні одним із головних завдань для місцевого самоврядування та підприємств ТКЕ є саме договірна робота. Всі проблемні питання, які виникають можна розв’язати – потрібно лише комунікувати між собою й кожному відповідально виконувати свій функціонал», — зазначив Геннадій Зубко.

Щодо фінансової дисципліни комунальних підприємств, урядовець наголосив, що за накопиченими боргами в кожному випадку стоїть конкретний орган місцевого самоврядування. Адже, централізоване теплопостачання і водопостачання на сьогоднішній день є власністю громади.

За словами Геннадія Зубка найбільші борги комунальних підприємств за спожиту електроенергію у Харківській, Донецькій, Луганській, Тернопільській областях і в м. Київ.

За інформацією НАК «Нафтогаз», теплопостачальні підприємства отримали відшкодування по пільгам та субсидіям у розмірі 3,9 млрд грн. За словами Віце-прем’єр-міністра, за рахунок цих коштів можна поліпшити ситуацію з розрахунками підприємств за спожитий природний газ. На селекторній нараді Віце-прем’єр-міністр доручив регіонам провести координаційні наради за участі мерів міст та керівників комунальних підприємств для вирішення всіх існуючих проблемних питань та активізації договірної роботи з НАК «Нафтогаз» для того, щоб вчасно отримати номінації на поставки газу.

Немає коментарів:

Дописати коментар