суботу, 21 червня 2014 р.

Обери Президента, який поверне тобі Батьківщину


      
Асоціація «Нові Горизонти»  реалізує  Міжрегіональний проект Партнерства  „Обери Президента, який поверне тобі Батьківщину”. Цей Проект  підтримано Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні і передбачає створення аналітичних, інформаційних, громадсько-політичних передумов в п'яти областях України для забезпечення отримання незалежної об’єктивної інформації  виборцями регіонiв, особливо сiльськими, стосовно реалізації своїх громадянських свобод, людських прав та рівних можливостей участі у виборах’2014, здійснення моніторингу доступу різних політичних сил і кандидатів до ЗМІ та достовірності інформації про хід виборчої кампанії.
    Політичні партії країни не мають намірів та навичок створення атмосфери партнерства, особливо у виборчий період, відстоюють свої вузькопартійні інтереси, впливаючи на електорат недемократичними методами. Зі 178 тисяч виборців району  майже 35 тисяч знаходяться на заробітках за кордоном, тому їх відсутність на момент виборів може використовуватися для фальсифікації результатів голосування.
Регіональні ЗМІ проводять однобічну підтримку кандидатів тих партій, котрі їх фінансують, замовчуючи або подаючи необ’єктивну інформацію про інших кандидатів на посаду Президента України. Незнання своїх прав та можливостей  виборцями, відсутність об'єктивної інформації  зумовлює не тільки відмову від участі у виборах’2014, але в подальшому буде формувати пасивну громадянську позицію виборців, зокрема, молоді. Незахищені верстви населення  маючи певний виборчий досвід (в т.ч. негативний, внаслідок маніпуляцій на попередніх виборах), схильні бойкотувати вибори - 2014. За попередніми прогнозами, передбачається тенденція до проведення передвиборчої боротьби на засадах політичної кон’юнктури та корупції , нетолерантності, імовірні зіткнення та маніпуляції релігійними інтересами. Подібні проблеми існують і в інших регіонах країни.      
    Цільова група проекту: виборці означених регіонів, зокрема, де реалізовуються проекти міжрегіональних партнерів, інформаційні матеріали, проведено масові акції та зустрічі з їх висвітленням у ЗМІ тощо- понад 1, 5 млн. виборців цільових груп.
   Географія проекту: місцевий-Регіон Підкарпаття – Дрогобицький район - 72 села й 4 селища, міста обласного підпорядкування: Дрогобич, Стебник, Трускавець, Борислав. Міжрегіональний- 5 областей України- Львівська, Закарпатська, Полтавська, Одеська та Луганська.
    З Асоціацією співпрацюють надійні, перевірені часом і результатами співпраці партнери, контакти з якими ми дуже цінуємо, але це аж ніяк не означає, що ми не шукаємо нових організацій та людей. При цьому коло організацій та фахівців, котрі виконують ці проекти, постійно розширюється. Наші партнери: Глобинський місцевий осередок Всеукраїнського  Комітету оборони прав людини с. Устимівка, Полтавська область ( Микола Зароза),Полтавська обласна громадська організація м. Кременчук «Право на захист( Ніна Дашко),  ВГО «Рада жінок-фермерів України» м. Одеса (Людмила Клєбанова), , ГО «Зелений хрест»,  м. Львів (Олександр Волошинський), ГО «Закарпатський Громадський Центр», м. Ужгород (Володимир Феськов), Сєверодонецьке агентство розвитку громади, м. Сєверодонецьк, Луганська область, ( Вєра Попсуй). Головний заявник Асоціація «Нові Горизонти» м. Дрогобич, Львівська область ( Олександр Магльона).       Складна ситуація в Луганській області та місті Одеса вносить свої корективи у діяльність громадських організацій, однак просвіта виборців та сприяння чесним та прозорим виборам президента України й надалі залишаються одними із найголовніших пріоритетів людей із активною життєвою позицією.
Проект реалізовується шляхом проведення:
  
1. Інформаційно-просвітницьких кампаній в 5 визначених областях України:
 – синхронне проведення заходів:  прес-конференції – радіопрограми  –  телеанонси  –  створення та поширення  інформаційних форм за проектом - формування інформаційно-консультативної міжрегіональної мережі(6 суб’єктів), проведення соціологічного опитування «Що ми знаємо про вибори Президента України?» у 5 областях країни (1200 осіб) .
   -Акцій прямого впливу:8 тренінгів-семінарів (160 учасників, ті, що голосують вперше, цільові групи тощо), 6“круглих столів” (150 учасників), 7 прес-конференцій (120 учасників), Акція "Щоб майбутнє було світлим", "Почуй мене, мамо!", проведення 5 сільських толок, спостережень за процесом голосування та кампанії виборів в регіонах, 168 виїздів мобільних консультативних пунктів (МКП), підтримка діяльності 5 сільських консультпунктів, проведення футбольного турніру сільских команд "Обирай і перемагай".  Всього , понад 12500 учасників заходів Проекту.
  Існує велика ймовірність проведення 2 туру виборів. Тому проект передбачає певні заходи в червні-липні 2014 року, що спрямовані на подальшу просвіту виборців та підведення підсумків  1 туру виборів.
     Досвід та знання цільової соціально-орієнтованої групи (молодіжний актив проекту, учасники тренінгів, круглих столів, відкритих зустрічей, лідери народних толок, в т.ч. коаліції НУО)  буде поширюватися в регіонах для забезпечення участі цільових груп у чесних та прозорих виборах.
   
Ключові повідомлення проекту: “Проголосуй за своє майбутнє в Україні”; „Що може і чого не має права робити влада під час виборчої кампанії”, „Виборець на дільниці”, “Обери Президента, який поверне тобі Батьківщину», „Твій перший вибір поверне тобі батьків!” – залучення молоді, що голосує вперше; "У святому письмі сказано: по ділах їхніх ви їх пізнаєте". У  регіонах створено групи самоорганізації, діяльність яких посилюватиметься за рахунок виконавців проекту, фахівців різних галузей, лідерів місцевих НУО, держслужбовців, волонтерських загонів. Це буде підгрунтям всеукраїнського Проекту : "Від чесних та прозорих виборів-2014 - до доброчесної влади на місцях", а також проекту "Вибори депутатів Верховної Ради України".
     Наша довідка: Правозахисна місія АНГ: Захист прав і свобод людини через участь громадськості,  розслідування порушень з боку державних органів;  Збір, аналіз та розповсюдження інформації про права людини, правова освіта, аналіз прав людини на місцевому, регіональному та національному рівні.  AНГ є засобом для місцевих громадських організацій та громад для поліпшення життя бідних і маргінальних груп населення, включаючи жінок, дітей, молодь, національних меншин, людей похилого віку та інвалідів, за рахунок впровадження місцевих ініціатив демократичного управління та вільного свідомого вибору влади.
     2012  року вперше в практиці НУО регіону волонтери АНГ провели та оприлюднили результати екзит-полу на 24 виборчих дільницях міст Дрогобич та Трускавець ( за рахунок власних ресурсів). Одним із головних пріоритетів нашої діяльності є представлення та захист  людських прав, зокрема виборців. Тому Асоціація є на сьогодні єдиною в регіоні громадською організацією, що системно займається незаангажованою просвітою виборців у всіх виборчих кампаніях: від місцевих виборів і до виборів найвищого рівня. Завдяки цьому населення регіону має можливість свідомо та відповідально реалізувати своє право на вибір влади.
 Власна інформація
Що ми знаємо про вибори Президента України?
    Сучасний суспільно-політичний стан розвитку України, попри певні зміни владних інституцій, соціальну спрямованість політики нового Уряду, економічні перетворення та запропоновані реформи, характеризується неструктурованістю суспільства та його не консолідованістю. Велика кількість новостворених партій -216 партій загалом (переважна кількість яких явно демонструє свій передвиборчий статус) не користується довірою громадян, а відтак має тенденцію привернення уваги до своєї діяльності за рахунок не толерантного трактування політичних опонентів, що значно ускладнює орієнтування електорату під час визначення свідомого волевиявлення. Таким чином пересічний виборець, особливо селянин, не в змозі свідомо та відповідально формувати владні інституції та впливати в подальшому на формування політики на всіх рівнях, що нівелює суспільні економічні та соціальні пріоритети окремих громадян, громад, територіальних об'єднань та держави в цілому. Відповідь на ці виклики можуть дати лише чесні та прозорі вибори.
                Аналіз результатів виборів-2012, проведений експертами Асоціації «Нові Горизонти», продемонстрував, що прогресивні політичні та громадські сили України, користуючись зростаючою підтримкою населення (безпрецедентність Майдану-2013-2014), й надалі залишаються розділеними у багатьох відокремлених політичних структурах. Водночас, виборча кампанія-2012 характеризувалася відвертим цинізмом політичного протистояння колишнього режиму та брутальними фальсифікаціями.  Обставини виборів-2014 нагально потребують консолідації зусиль прогресивних сил для запобігання різноманітних маніпуляцій, що вкотре несуть ризики розколу суспільства на непримиренні табори – за географічними і політичними ознаками та загрози внутрішньопартійної корупції.
   Тому в рамках міжрегіонального проекту партнерства „Обери Президента, який поверне тобі Батьківщину” в 5 областях України ( Львівська, Луганська, Полтавська, Одеська та Закарпатська) з 24 квітня по 4 травня було проведено анкетне опитування «Що ми знаємо про вибори Президента України?». Об'єкт дослідження – рівень обізнаності щодо проведення виборів Президента України та рівень поінформованості про наявних кандидатів на посаду Президента України та їх регіональних представників дієздатного  населення цих областей у віці 18 років та старше.
 Завдання дослідження:
             визначення рівня поінформованості мешканців регіонів щодо деяких аспектів виборчого процесу під час виборів  Президента України 2014;
             визначення рівня поінформованості мешканців регіонів щодо кандидатів на посаду Президента України;
             визначення рівня поінформованості мешканців регіону щодо діяльності регіональних штабів  кандидатів на посаду Президента України;
             визначення ступеню готовності  взяти участь у голосуванні та захисті порушених прав.
    Ось висліди дослідження, яке провели 24 волонтери і опитали 1200 осіб віком від 18 до 85 років ( 54 %- жінки). Понад 9о% опитаних не знають положень нового виборчого законодавства, тому майже 50 %- не збираються відстоювати своє порушене право у суді. 92 % респондентів не довіряють регіональним представникам кандидатів, ще 87% взагалі не знають, хто в регіоні представляє кандидатів на посаду президента. 54% назвали п’ятірку кандидатів на посаду президента, жоден з опитаних не зміг назвати повний перелік кандидатів. Є регіональна різниця у готовності взяти участь у голосуванні. Тут попереду Львівська область – 91%, затим Закарпатська – 86%, Полтавська- 81%, Одеська -77% та Луганська-65%. Про день голосування не знають 14% опитаних. В середньому понад 36% вважають виборчу кампанію непрозорою. Про знання процедури голосування на виборчих дільницях заявили 67% опитаних, 14 % опитаних, молоді виборці, не орієнтуються, якою є процедура голосування.

    На переконання учасників Проекту надзвичайно важливою є участь у голосуванні тимчасових закордонних заробітчан, які на момент голосування будуть знаходитися у Західній Європі та Росії. Позаяк, у зв’язку з необхідністю забезпечення реалізації виборчих прав громадянами України, які постійно або тимчасово проживають за кордоном, - для зручності виборців на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії «Державний реєстр виборців» впроваджено сервіс «Особистий кабінет виборця», який працює в тестовому режимі. У «Особистому кабінеті виборця» громадянам надано можливість перевірити інформацію про своє включення (не включення) до Державного реєстру виборців та про свою виборчу адресу у Реєстрі.
      Частиною дев’ятою статті 36-1 Закону України «Про вибори Президента України» чітко визначено, що у день голосування до уточненого списку виборців на закордонній виборчій дільниці можуть вноситися виключно виправлення неточностей та технічних описок, і не передбачається внесення до нього нових виборців.
    Загалом опитування показало, що переважна більшість виборців усвідомлює значимість власної участі у голосуванні та відповідальність за вибір свого кандидата. Це дає підстави для прогнозування досить високої активності виборців у різних регіонах країни, зокрема, на територіях 5 областей, де власне проводилося дослідження.
Опитування здійснили: Глобинський місцевий осередок Всеукраїнського Комітету оборони прав людини с. Устимівка, Полтавська область ( Микола Зароза), Полтавська обласна громадська організація «Право на захист м. Кременчук ( Ніна Дашко), ВГО «Рада жінок-фермерів України» м. Одеса (Людмила Клєбанова), ГО «Зелений хрест», м. Львів (Олександр Волошинський), ГО «Закарпатський Громадський Центр», м. Ужгород (Володимир Феськов), Сєверодонецьке агентство розвитку громади, м. Сєверодонецьк, Луганська область, ( Вєра Попсуй), Асоціація «Нові Горизонти» м. Дрогобич, Львівська область ( Олександр Магльона).
Власна інформація
Обираю і перемагаю!
 Хто на Дрогобиччині не любить футбол? Цю гру ще тут колись називали «пілка ножна». Навіть у найменшому селі є стадіон, де залюбки грають у цю гру, або «боліють» за свою команду. Однак футбольний турнір, що відбувся 11  травня на стадіоні села Унятич був особливий. Господарі стадіону,  дві збірні команди ( юнаки та дорослі) приймали також дві команди із села Ясениця, - під девізом «Обираю і перемагаю!». Такий девіз для цього турніру запропонували ініціатори, громадська організація Асоціація «Нові Горизонти». Перед змаганнями до гравців та вболівальників звернулися колишній голова селищної ради Лев Тустанівський, депутат районної ради Роман Бейзик та президент Асоціації Олександр Магльона. Вони закликали не лише до толерантної гри, але й попросили всіх присутніх проявити активність у виборах: прийти і особисто проголосувати за свого обранця-кандидата. Не було жодної політичної агітації, представниці Асоціації роздали футболістам та уболівальникам інформаційні листки із роз’ясненням прав виборців, молоді, селян. Капітани команд отримали гарні футбольні м’ячі з рук колишніх футбольних гравців-односельчан Лева Тустанівського, Романа Бейзика та колишнього футбольного судді Олександра Магльони.
   Турнір виявився цікавим. Молоді гравці з Унятич  здобули перемогу над футболістами села Ясениця із рахунком 2:1, а дорослі команди розійшлися із нічиєю 3:3. Організатори зустрічі впевнені: сільські виборці, свідомі своєї відповідальності за власне майбутнє, візьмуть активну участь у голосуванні за Президента України 25 травня. Адже обирати свідомо означає перемогу власних прагнень над пасивним спогляданням за формуванням влади в країні.
Діана Матковська
Вибори, як демократичний інструмент зміни влади
    15 та 16 травня Асоціація «Нові Горизонти» провела навчально-просвітницькі модульні тренінги «Вибори, як демократичний інструмент зміни влади», присвячені обговоренню понять «вибори», «виборча система», «політична корупція», «адмінресурс», методів боротьби із порушеннями на виборчих дільницях. Тренінги  також був направлені на заохочення студентів, та молодих сільських виборців, які голосуватимуть уперше, зробити свій вибір, мати активну громадянську позицію, не бути байдужим і взяти участь у виборах 25 травня.
     40 молодих учасників тренінгу отримали інформацію про виборче законодавство України, закони про повноваження Президента України, правила поводження на виборчій дільниці. Учасники були заохочені перевірити свої дані у реєстрі виборців України, самостійно ознайомитися з програмами кандидатів у Президенти України, підвищувати свою поінформованість у соціально-політичних процесах, які стосуються виборів, участі у прийнятті рішень тощо. Тренінги проходили у рамках проекту, метою якого є створення аналітичних, інформаційних передумов для забезпечення отримання незалежної об’єктивної інформації виборцями регіону (в тому числі сільськими і тими, що голосують уперше) стосовно реалізації своїх громадянських свобод, людських прав та рівних можливостей участі у виборах-2014.

      Завдяки тренінгу 40 студентів та молодих сільських виборців, котрі голосуватимуть уперше, отримали інформацію про права і обов’язки виборців і підвищили свою обізнаність у сфері механізму голосування, ключових моментів виборчого законодавства, активної життєвої позиції, запобігання фальсифікації виборів через використання голосів заробітчан. Ці молоді люди не будуть байдужими ( як це свідчать відповіді учасників у анкетах тренінгів), реалізують своє право голосу вільно і самостійно, не стануть об’єктом підкупу і заохотять своїх колег бути активними і брати участь у політичному житті країни.
    Ось що кажуть учасники тренінгів. Тетяна Лехкар: «Я навчилася, як усвідомлено обирати кандидата у президенти України. Дізналася багато цікавого та корисного щодо виборів, тому я обов’язково проголосую і віддам свій голос за достойного кандидата». Галина Герич: «Моє ставлення до виборів після цього тренінгу змінилося накраще. Свідомо обиратиму президента, не піддаючись на жодні провокації та застерігатиму від них інших». Назар Бейба: «Після тренінгу я більш розсудливо відношуся до виборів і до виборців. Я зрозумів, що мій голос має велике значення».
      Дрогобицький механіко-технологічний коледж  ще до 25 травня створить стенд, присвячений тренінгу, спрямований на подолання інертності та зневіри виборця, котрий голосуватиме вперше.  Для цього Асоціація «Нові Горизонти» надали молодим активістам та адміністрації закладу плакат «Обери президента, який поверне тобі Батьківщину» та набір фотографій із тренінгів та їх електронні версії. Висліди тренінгів було озвучено через тематичну радіопрограму у ефірі партнера,- регіонального радіомовлення «Франкова земля» ( 16 та 17 травня 2014 року).

 Власна інформація

Текст і фото надано  керівником проекту „Обери Президента, який поверне тобі Батьківщину” Олександром Магльоною ля презентації на Всеукраїнському круглому столі у Тернополі

НУО і вибори Президента. Аналіз і прогнози

Немає коментарів:

Дописати коментар