суботу, 22 жовтня 2011 р.

У Тернополі презентували Статут


В тернопільському Українському домі «Перемога» відбулася презентація Статуту територіальної громади Тернополя. Участь у заході взяли члени  робочої групи із розробки Статуту, міський голова Сергій Надал, депутати першого демократичного скликання, депутати теперішнього скликання, науковці , представники громадськості та наукових кіл.
Про роботу над Статутом міста розповів керівник проектів Творчого молодіжного об'єднання «Нівроку» Володимир Ханас. Він наголосив, що над створенням довгоочікуваного збірника територіально-громадських норм та положень працювало близько 60 спеціалістів:
«Те, що Тернопіль нарешті має Статут – є спробою самоорганізації територіальної громади, і це - дуже важливо, адже тут прописуються певні правила не лише для влади, але й для городян. В цілому, над статутом в попередній та теперішній каденції працювало біля 60-ти осіб. Ми планували роботу не лише з тернополянами, але й з науковцями та практиками місцевого самоврядування зі всієї України. Важливу домопомогу надали експерти та консультанти з різних міст України. Вся робота була відображена в інтернет-просторі. Сьогодні є прохання від кількох територіальних громад Тернопільщини з пропозиціями допомогти їм у створенні своїх Статутів». Про важливу роль у роботі над Положеннями до Статуту говорив депутат міської ради, голова постійної комісії Богдан Попадин.

Під час презентації міський голова Сергій Надал, зокрема, зазначив:
«Прийняття статуту територіальної громади міста Тернополя – це крок до створення механізмів прямого впливу громади на прийняття рішень, крок до ефективного міського самоврядування. Працюючи над Статутом, ми відобразили історичні, національно-культурні, соціально-економічні та інші особливості місцевого самоврядування нашого міста. Над цим документом працювали науковці, представники громадськості та депутатського корпусу, максимально використані напрацювання наших колег з інших міст.

Були враховані сотні поправок, зауважень та побажань і, сподіваюсь, що прийнятий Статут територіальної громади  запровадить дієві механізми місцевої демократії. У ньому чітко та прозоро виписані норми і правила взаємодії між органами місцевого самоврядування і населенням, громадськими і політичними об’єднаннями».

На даний час 2 тис. примірників Статуту поширюють через громадські організації Тернополя.
Тим часом триває робота над Положеннями до Статуту, котрі розвивають та доповнюють його. Після серії обговорень всі напрацювання передані Робочій группі з підготовки Статуту, після чого їх винесуть на затвердження сесією Тернопільської міської ради

Захід відбувся в рамках проекту ТМО «Нівроку» «Розробка пакету положень, що забезпечуватимуть дію окремих норм Статуту територіальної громади міста Тернополя» підтриманого МФ «Відродження»

2 коментарі:

  1. Мені дуже подобається, що в статуті досить чітко прописано міський референдум. Така процедура відкриває багто шляхів покращення саморганізації населення.

    ВідповістиВидалити