понеділок, 18 грудня 2017 р.

Олександра Матвійчук:Одиночний пікет

Зараз йде злива емоційних новин. Правда, що останні події в Києві досить емоційні. Але обґрунтовані судження у такій ситуації важко робити. Тож корисно собі ще раз нагадати як працює наш мозок.
Дія когнітивних спотворень. Для спрощення складних процесів ми застосовуємо інтуїтивну систему мислення. Інакше кажучи, коли ми натискаємо на вмикач світла, ми не думаємо, які за цією дією стоять фізичні процеси, а просто очікуємо, що світло з’явиться. Це спрощує життя, економить час та енергію. Але на практиці може призводити до грубих помилок. Тож у важливих речах треба розбиратися.

Ефект підтверджувального упередження. І тут можемо потрапити в наступну пастку. Якщо ми вже сформували позицію про якесь явище, то будемо підсвідомо шукати та вірити лише в ту інформацію, яка цю позицію підтверджує. Навіть якщо вона помилкова. Із цієї серії і “гало-ефекти”, що можна означити як наступний принцип: якщо людина нам симпатична, то ми схильні сприймати на віру усе, що вона говорить. Навіть якщо вона говорить неправду.
Концентрація на полюсах. Нас постійно підштовхують до чорно-білого мислення, щоб загнати у категорію “зрада/перемога”. Але реальність зазвичай набагато складніша та має свої напівтони. Умисні спроби нав’язати сильну емоційну реакцію (як правило, негативну) ставлять собі за мету позбавити нас бажання критично мислити. Тож слід ретельно вивчати кожне явище та визначати, що в ньому погане, а що добре.
І ось на що я ще хотіла звернути вашу увагу. Сьогодні в окупаційних судах по всьому Криму будуть масово судити кримських татар за проведені ними одиночні пікети проти політичних репресій. Тільки за останні дні до правозахисників надійшло 86 запитів на юридичну допомогу. Скажу без зайвого пафосу, що ці люди захищають останні острівки свободи на окупованому півострові. І потребують нашої підтримки. І уваги.
І того, щоб ми витратили хоча б кілька хвилин свого часу, щоб розібратися, що там відбувається.
Olexandra Matviychuk 

Немає коментарів:

Дописати коментар