пʼятницю, 15 грудня 2017 р.

Про дослідження науковців



І от, що я вам скажу. Ми об’їздили вздовж і впоперек ООН, ЄС, РЄ та ОБСЄ на додачу. Але програли на наукових майданчиках, які мають величезний вплив на формування державної політики та громадянської думки в ЄС та США.
Ви тільки гляньте за яким описом ситуації в Україні мають розробляти документи політики для ЄС. Зізнаюся, я була не готова побачити, що до подій 18-20 лютого режим Януковича утримувався від застосування сили до мітингувальників та решту такого роду тверджень.

Ці дні я на крутій міжнародній зустрічі у Флоренції, де учасники науковці, дипломати, військові експерти, кілька журналістів, які висвітлюють конфлікти, і я, єдина представниця правозахисного руху та загалом України. Захід присвячений практиці вирішенню конфліктів із фокусом на Сирію, Колумбію та Україну.
Так само відкрите питання природи війни на Донбасі. Навіть МКС досі не провів належного зв’язку між подіями в Криму та на Донбасі, і в останньому звіті визначив, що міжнародний збройний конфлікт (читай війна) на сході України мав місце паралельно із неміжнародним “не пізніше 14 липня 2014 року”.
Хоча міжнародний збройний конфлікт (війна) на сході, на мою думку, почався набагато раніше, і ми всі стали свідками використання однієї і тієї ж технології в Криму та на Донбасі. Мало хто зараз згадує, що весною 2014 року в Криму для маскування формувалася якась «крымская освободительная армия», від якої пізніше відмовилися за непотрібністю приховування російської регулярної, про зачистку громадянського суспільства перед “референдумами” як в Криму, так і на сході, про передислокацію організаторів зачистки з Криму на Донбас після взяття на себе репресивних функцій на півострові офіційними російськими силовими органами, про однакові месиджи російської пропаганди, яка давно стала обслуговуючою складовою військових операцій і т.п.
Тому і вступна презентація фундаментального дослідження громадянських війн сучасності, окремим розділом включала Україну. Я запитала автора, як він класифікує події в Україні - як війну (міжнародний збройний конфлікт), як громадянську війну (неміжнародний збройний конфлікт), чи чи одночасно й те, й інше. Отримала ухильну відповідь, що 90% громадянських війн пізніше “інтернаціоналізуються”. Тоді мені нічого не залишалося як запропонувати учасникам зустрічі подумати над варіантом, що і війну між країнами можна поступово штучно “доместизувати”.
Якщо дійдуть руки, то напишу, які настрої та бачення вирішення конфлікту в Україні панують серед європейської спільноти. І чого нам від неї чекати в якості “міжнародних рецептів”.

Немає коментарів:

Дописати коментар