четвер, 14 грудня 2017 р.

ОСББ – ключовий учасник програми Фонду енергоефективності



Програма «теплих кредитів» буде продовжена і у наступному році, на фінансування якої у бюджеті закладено 400 мільйонів гривень. Зокрема для ОСББ на проведення енергоефективних заходів вже виділено 200 млн. гривень. Водночас адресатом програм Фонду енергоефективності є багатоповерхові будинки. Ключовий учасник Фонду – це ОСББ.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у ході конференції «Енергоефективність у житловому секторі - шлях до енергонезалежності країни».
«Маємо достатньо ОСББ, аби розпочати масштабні програми енергомодернізації. В Україні функціонують вже 27 тисяч ОСББ. Важливо, аби вони мали маршрутну карту дій із залучення технічних рішень і фінансових ресурсів для старту таких програм», - зазначив Зубко.
Він зауважив, що запуск Закону «Про ЖКП» ініціює ще один дієвий інструмент – управителя будинку.
Урядовець наголосив на важливості отримання від міжнародних партнерів не тільки технічної підтримки, але і відповідного фінансування на наступні роки. «Ми очікуємо на підписання відповідної угоди з Європейською Комісією щодо надання для програм Фонду 100 млн євро. Принципово, що ця співпраця розрахована на п’ять років з точки зору фінансової, технічної й консультативної допомоги. Фонд також передбачає створення мультидонорського фонду для залучення у майбутньому додаткових інвестицій», - зауважив Зубко.
Він наголосив, що крім програми «теплих кредитів», Уряд у бюджет 2018 року заклав 1,6 млрд гривень на програми Фонду енергоефективності. «Для нас є важливими актуальність стандартів і технічних рішень. Кошти на енергоефективність мають бути витрачені ефективно», - зауважив Геннадій Зубко.
Він поінформував, що наразі досягнуто загального по країні показника встановлення будинкових лічильників у 78%. І це є вагомим результатом, з огляду на те, що 2015-го він складав 26%.
«Прийнятий закон «Про комерційний облік» дає чіткі терміни встановлення будинкового обліку тепла. Це є основою умовою сьогодні для запровадження енергоефективних заходів. Без обліку управляти споживанням енергії не можливо. До кінця 2018-го усі будинки мають бути обладнані відповідними лічильниками», - підкреслив Зубко.
Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Немає коментарів:

Дописати коментар